Twoja rodzina będzie zachwycona: W każdy weekend wypiekam to niesamowicie lekkie i pyszne ciasto z jabłek i jogurtu.
Doskonała i niezwykle delikatna szarlotka z pianką i kruchym ciastem. Zdecydowanie polecam wszystkim – nie może jej zabraknąć na waszym weekendowym stole.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 70 g masła (rozpuszczonego)
Pianka:
- 500 g jogurtu greckiego
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 130 g cukru
Nadzienie jabłkowe:
- 3 jabłka (ze skórką)
- 40 g cukru
- 5 g skrobi kukurydzianej
- 1/2 soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto. Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Żółtka wymieszać ze szczyptą soli i cukru pudru na piankę. Dodaj roztopione masło, wanilię i wymieszaj. Na koniec do ciasta przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj jedno stałe ciasto. Oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Resztę ciasta układamy w foremce, której spód ułożyliśmy papierem do pieczenia – ciasto zakrywa spód i boki formy. Kroimy również jabłka ze skórkami.
W misce wymieszać z cukrem, skrobią, sokiem z cytryny i przełożyć na patelnię. Pieczemy 10 minut na małym ogniu – następnie zdejmij z ognia i ostudź. Przygotuj piankę: Wymieszaj jogurt z wanilią. Białka ubijamy na sztywnym śniegu razem ze szczyptą soli i cukru (cukier dodajemy stopniowo podczas ubijania).
Ostrożnie wymieszaj białka z jogurtem. Na ciasto kładziemy nadzienie jabłkowe. Teraz zmiel mus jogurtowy i wygładź.
Comments are closed.