Przygotowane bez pieczenia i bez żelatyny: Robię je prawie co weekend, dzieci uwielbiają: Pyszne ciasto: 3 kolory.
Niezwykłe ciasto z sokiem pomarańczowym, kakao i wiórkami kokosowymi, bez pieczenia. Z łatwo dostępnych składników. Jest bardzo delikatne, smaczne i pyszne. Po prostu rozpływa się w ustach!
Potrzebujesz:
- 500 ml soku pomarańczowego
- 45 g skrobi kukurydzianej
- 220 g cukru
- 1 litr mleka
- 140 g kaszy manny
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki orzecha kokosowego
- 25 g masła
- 10 g cukru waniliowego
Ciasto przygotuj w formie silikonowej, przeznaczonej do wypieku ciast, o pojemności 1,5 litra, posmarowanej olejem roślinnym, bądź klasycznej formie wyścielonej folią spożywczą.
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj pomarańczową warstwę: wlej sok pomarańczowy do garnka z grubym dnem. Dodaj 50 g cukru i skrobi kukurydzianej. Bardzo dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
Gotuj przez 1 minutę od momentu wrzenia, na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu. Masa musi zgęstnieć. Otrzymany budyń przelej do foremki. Rozprowadź równomiernie. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Przygotuj mleczną warstwę: wlej zimne mleko do garnka z grubym dnem. Dodaj kaszę mannę, 170 g cukru, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Dobrze wymieszaj.
Gotuj mieszaninę przez około 1 minutę od momentu wrzenia, stale mieszając na małym ogniu. Musi wystarczająco zgęstnieć. Zdejmij z ognia i dodaj masło, wymieszaj. Przenieś połowę gotowej masy do formy i rozprowadź równomiernie na pomarańczowej warstwie.
Do pozostałej mieszanki dodaj kakao. Mieszaj składniki, aż kakaowa masa będzie gładka. Rozprowadź równomiernie na białej warstwie.
Pozostaw deser do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aż deser całkowicie ostygnie.
Następnie wyjmij z lodówki i ostrożnie oddziel ją od krawędzi formy cienkim nożem. Następnie ostrożnie przełóż go na talerz do serwowania.
Udekoruj według własnego gustu, np. plasterkami pomarańczy.
Comments are closed.