Puszysty słodki przysmak dla młodych i starszych – Ciasto kremowe Milka: Przepis.

Możesz znać ten deser zupełnie pod inną postacią – jak deser w filiżance, ale uwierz mi, zakochasz się w nim jeszcze bardziej! Dzieci szaleją za nim. Spróbuj i zachwyć swoją rodzinę tym pysznym smakołykiem!

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 kostka masła
  • 150 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietanki do ubijania + 2 usztywniacze
  • opcjonalnie: kakao
  • forma o wymiarach 31 x 21 cm

Przygotowanie:

Ubij białka z cukrem na puszystą pianę.

Ręcznie wymieszać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masło ubić na piankę z cukrem. Do garnka wlej 300 ml mleka.

Podgrzejemy go. Wymieszaj żółtka i mąkę z resztą mleka. Następnie wymieszać z mlekiem na kuchence.

Ugotujmy gęsty budyń. Ostudzić. Następnie dodajemy ubite masło.

Na upieczonym cieście nałożyć kremówkę. Na śmietanę ułożyć bitą śmietanę. Wierzch możemy posypać  przesianym kakao.

Podać schłodzone. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!