Puszysty słodki przysmak dla młodych i starszych – Ciasto kremowe Milka: Przepis.
Możesz znać ten deser zupełnie pod inną postacią – jak deser w filiżance, ale uwierz mi, zakochasz się w nim jeszcze bardziej! Dzieci szaleją za nim. Spróbuj i zachwyć swoją rodzinę tym pysznym smakołykiem!
Składniki:
Biszkopt:
- 8 białek
- 8 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kostka masła
- 150 g cukru pudru
- 8 żółtek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 400 ml mleka
Dodatkowo:
- 400 ml śmietanki do ubijania + 2 usztywniacze
- opcjonalnie: kakao
- forma o wymiarach 31 x 21 cm
Przygotowanie:
Ubij białka z cukrem na puszystą pianę.
Ręcznie wymieszać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masło ubić na piankę z cukrem. Do garnka wlej 300 ml mleka.
Podgrzejemy go. Wymieszaj żółtka i mąkę z resztą mleka. Następnie wymieszać z mlekiem na kuchence.
Ugotujmy gęsty budyń. Ostudzić. Następnie dodajemy ubite masło.
Na upieczonym cieście nałożyć kremówkę. Na śmietanę ułożyć bitą śmietanę. Wierzch możemy posypać przesianym kakao.
Comments are closed.