Nie potrzebujesz nawet jajek, aby go zrobić. To ciasto czekoladowe z kremem waniliowym to jedna z gwiazd każdej uroczystości.

Ten prosty, czekoladowy deser jest niezwykle miękki, idealnie wilgotny i co najważniejsze bardzo smaczny. Nie potrzebujesz nawet jajek, aby go zrobić!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 300 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 180 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 25 g kakao
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g gęstej śmietany
  • 100 g masła (temperatura pokojowa)
  • 80 g cukru pudru
  • wanilia

Przygotowanie:

Dno tortownicy (średnica 22 cm) przykryj papierem do pieczenia, posmaruj ścianki olejem lub masłem i posyp mąką.WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz, aby ciasto było wyższe, użyj mniejszej formy.

W misce dobrze wymieszaj kefir z olejem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kefir nie powinien być zimny, więc jeśli nie możesz go wyjąć z lodówki na czas, lekko go podgrzej.

Wymieszaj mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki przesiej do miski z kefirem i szybkim ruchem wymieszaj tworząc jednolite ciasto. Jeśli kefir jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę sody oczyszczonej.

Wlej ciasto do foremki, uderz kilka razy o stół, aby usunąć powietrze i równomiernie rozprowadzić ciasto. Deser piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Następnie sprawdź jego gotowość za pomocą np. wykałaczki.

Ułóż gotowe ciasto a kratkę i pozwól mu ostygnąć.

Wymieszaj cukier puder z miękkim masłem i cukrem waniliowym. Następnie intensywnie ubijaj blenderem lub mikserem przez 3-4 minuty, aż masa stanie się puszysta i biała.

Powoli po jednej łyżce dodawaj do niego śmietanę. To sprawi, że krem ​​będzie gęsty i jednolity. Część masy włóż do szprycy cukierniczej, a resztę rozprowadź na całej powierzchni ciała. Następnie udekoruj deser pozostawionym kremem według własnego pomysłu.

Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę. WSKAZÓWKA: Jeśli nie chcesz mieć mieć kremu tylko na wierzchu, możesz przeciąć ciasto, nałożyć część na środek deseru, a resztę na wierzch. Na koniec proponuje udekorować ciasto np. za pomocą rozpuszczonej czekolady lub ulubionymi owocami.

Chociaż deser nie zawiera jajek jest bardzo miękki i puszysty, a do tego bardzo smaczny. Jestem pewna, że zasmakuje całej Twojej rodzinie. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!