Upiecz w piekarniku, będzie jeszcze zdrowsze: Pyszne dietetyczne kotlety z kurczaka z cukinią.
Latem zwykle nie chcesz jeść zbyt obfitych i tłustych potraw.
Upał skłania nas do wyboru warzyw, owoców i lżejszych posiłków. Ale wielcy miłośnicy mięsa nie umieją się często bez niego obejść. Dlatego mam dla nich wspaniały przepis na lato: kotlety z kurczaka z cukinią. Są soczyste i nie obciążają żołądka. Po prostu pyszne!
Kotlety z kurczaka z cukinią
Składniki
- 1 kg fileta z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kilka gałązek koperku lub pietruszki
- sól, pieprz, przyprawy do smaku
Przygotowanie
Najpierw musisz zetrzeć cukinię na tarce, a następnie ją posolić i odstawić.
Teraz przepuść filet przez maszynkę do mięsa. Dodaj do niego sól, pieprz i przyprawy. Drobno posiekaj warzywa i przeciśnij czosnek przez praskę. Następnie dodaj jajko i wszystko wymieszaj. Mięso mielone należy dobrze wymieszać ręcznie, aby skleiło się w jednolitą masę. Do mięsnej masy dodaj odciśniętą z nadmiaru płynów cukinię i wymieszaj.
Jeśli zauważysz, że mięso mielone jest za mało zwarte, możesz dodać 1 łyżkę mąki lub skrobi ziemniaczanej.
Następnie z masy uformuj kotleciki. Rozgrzej olej na patelni. Smaż je przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie włóż je wszystkie na patelnię, podlej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Jeśli chcesz może także przyrządzić kotlety w piekarniku, zamiast smażyć je w tradycyjny sposób. Możesz zrobić do nich np. lekki sos śmietanowy z ziołami i czosnkiem.
Comments are closed.