Kiedy spróbujesz tego sposobu, napewno nie wrócisz do klasycznego gotowania w garnku: Dżem jabłkowy bez gotowania.
Znakomity dżem z pieczonych jabłek, idealny jako dodatek do wypieków, bułeczek i deserów! Spróbowałam go parę lat temu i od tego czasu przyrządzam dżem jabłkowy tylko w ten sposób. Nie trzeba mieszać, nie trzeba stać przy piecu i smakuje naprawdę fantastycznie!
Potrzebujesz:
- 2 kg jabłek
- 0,5 kg cukru pudru
- 3 łyżki octu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki rumu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200-250 stopni.
Umyte jabłka poćwiartuj, pozbądź się pestek. Włóż do formy i wlej ocet. Wymieszaj i wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200-250 stopni. Nie mieszaj owoców podczas pieczenia. Wyjmij blachę z piekarnika i posyp równomiernie 0,25 kg cukru. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Dodaj 0,25 kg cukru. Włóż do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Zawartość blachy włóż do 3-litrowego garnka. Dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu i 4 łyżeczki rumu. Wymieszaj blenderem zanurzeniowym do wymaganej konsystencji. Gorącym dżemem napełnij słoiki.
Comments are closed.