Przygotowanie jest proste, a efekt Cię zachwyci: Te faszerowane ślimaki, piekę od 20 lat według tego najprostszego przepisu.
Doskonały przepis na miękkie ciasta budyniowe – ślimaki z dżemem. Przygotowanie jest proste, a efekt Cię zachwyci.
Składniki:
- 1 jajko
- 170 ml mleka
- 30 g cukru
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżka masła
- 25 ml oleju
- 250 g mąki pszennej
Nadzienie:
- Dżem morelowy
- Gotowany budyń
- Cukier puder
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mleko, cukier i łyżkę masła.
Dodaj drożdże, jajka i wymieszaj.
Na koniec wmieszaj mąkę i zrób ciasto.
Dodaj również olej.
Przykryj i odstaw na 40 minut do fermentacji.
Następnie rozwałkować na posypanej mąką desce i pokroić w paski.
Ciasto zwijamy w kształt ślimaka.
Złożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W środku robimy dziurę, w którą wkładamy łyżeczkę dżemu.
Wypełnij fałdy budyniem.
Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Comments are closed.