4 przepisy na sałatki z gotowanymi jajkami, które pomogą Ci schudnąć. Pokochasz je, a jednocześnie spadnie Ci waga.

Dieta redukcyjna nie musi oznaczać cierpienia i wyrzeczeń. 

Jeśli znasz odpowiednie przepisy, możesz połączyć przyjemne z pożytecznym. Przygotujesz smaczny posiłek i jednocześnie schudniesz. Spróbuj tych pysznych sałatek z jajkami, a utrata wagi będzie dziecinnie prosta!

Zielona sałatka z gotowanymi jajkami

Potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki wypłukanej i odsączonej ciecierzycy
  • 1 szklanka umytej sałaty rzymskiej
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 awokado
  • 1 łyżka sera feta
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżki posiekanej dymki
  • 1/4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do miski włóż sałatę rzymską, szpinak i wymieszaj. Pokrój na ćwiartki ugotowane na twardo jajka, pokrój awokado, przekrój na pół pomidorki koktajlowe, wsyp ciecierzycę, posyp posiekaną cebulką dymką oraz odrobiną serem feta, posiekanymi orzechami i natką pietruszki.

W osobnej misce przygotuj dressing – wymieszaj wszystkie z powyższych surowców. Polej sosem równomiernie całą sałatkę.

Sałatka z marchewką i jajkami

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka pokrojonej marchewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/4 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka parmezanu

Przygotowanie:

Marchew obierz, pokrój na pół koła i ugotuj w wodzie ze szczyptą soli. Gotuj około 10 minut, odcedź i włóż do miski. Dodaj pokrojone jajka, groszek, polej oliwą, sokiem z cytryny, dodaj posiekaną pietruszkę i posyp tartym parmezanem.

Sałatka z fasolą

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli

Sos:

  • 1 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Do miski włóż ćwiartki jajek, dodaj pokrojonego w plastry pomidora, posiekaną cebulę, fasolę i wymieszaj. Przygotuj dressing z podanych składników i polej nim równomiernie całą sałatkę. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!