Niesamowite ciasto jogurtowe, które rozpływa się w ustach – To nie jest deser, ale prawdziwa puszysta chmurka – Przepis bez mąki.
Nigdy nie jadłam tak miękkiego, kremowego ciasta jogurtowego! Przygotowuje się go łatwo i szybko, poradzi sobie nawet początkujący.
Składniki:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do posypania:
- Cukier puder
Przygotowanie:
Zaczynamy od oddzielenia białek i żółtek. Dodaj cukier do żółtek i wymieszaj z pianką.
Dodaj skrobię i proszek do pieczenia. Do masy dodajemy również biały jogurt i wszystko dobrze mieszamy trzepaczką. Dodaj sól do białek. Ubijamy na sztywną pianę.
Teraz ręcznie i ostrożnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Mieszamy tak, aby zachować puszystą konsystencję ciasta. Wykładamy formę wyższymi krawędziami papierem do pieczenia – spód i boki. Wlej ciasto do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C.
Comments are closed.