Kalafiora na wiele sposobów nauczyła mnie mama: Pyszne przepisy.
Doskonały dwudaniowy obiad podany z kremową zupą i zasmażanym kalafiorem. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za warzywami, uwielbiają kalafior w tej nieodpartej postaci.
Składniki:
Na zupę:
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- zmielony czarny pieprz
- Sól
- Oliwa z oliwek
- 800 ml bulionu warzywnego (4 szklanki)
- pietruszka
Na smażonego kalafiora z sosem:
- 1 kalafior
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- Oliwa z oliwek
- skórka cytrynowa
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka słodkiej musztardy
- 1 łyżeczka bulionu z suszonych warzyw
- 100 ml śmietanki kremówki (1/2 szklanki)
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- Sól
- bułka tarta
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Oczyszczony kalafior podzielić na różyczki. Pokrojonego kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i gałązki tymianku. Posypać solą i czarnym pieprzem.
Na koniec polać warzywa oliwą z oliwek. Umieść tacę w piekarniku. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia przygotuj drugi przepis: pokrój kalafior na plasterki. Dodaj sól do gorącej wody w garnku i dodaj kalafior.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 minut. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną cebulę do małego garnka i podsmaż na średnim ogniu.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj musztardę dijon i musztardę słodką do garnka z cebulą i wymieszaj.
Dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę, wymieszać. Gotuj przez 6-7 minut na średnim ogniu.
Dodaj mąkę do talerza, ubij jajko solą na innym talerzu i posyp bułką tartą na trzecim talerzu. Ugotowane plastry kalafiora panierować w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
Smaż kalafiora na gorącym oleju przez 3-5 minut z obu stron. Do gotowego sosu dodaj trochę wody i ubij mikserem ręcznym.
Tymianek wyjąć z pieczonych warzyw i przełożyć do garnka. Dodaj liście tymianku, gorący bulion i ubij mikserem.
Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki i grzanki. Podajemy smażonego kalafiora z otartą skórką z cytryny.
Comments are closed.