Danie wyszło smaczne, soczyste i pikantne: Gruzińska kapusta króluje na moim stole.
Przepis na tę przepyszną kapustę przysłał mi kilka miesięcy temu moja przyjaciółka, która mieszka w Tbilisi. Niedawno postanowiłam przygotować ją na urodziny męża. Tylko przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Danie wyszło smaczne, soczyste i pikantne!
Wspaniałą rzeczą w tej przystawce jest to, że może być przechowywana w lodówce przez długi czas i nie będzie się psuła. Dzisiaj zdradzę Ci, jak przygotować kapustę Gurian!
SKŁADNIKI
- 2,5 kg białej kapusty
- 1 burak
- 12 ząbków czosnku
- 1 papryka chilli
- 12 kulek czarnego pieprzu
- 2 łyżki soli
- 2 l wody
PRZYGOTOWANIE
Najpierw w rondlu musisz zagotować wodę, stopniowo dodając do niej sól. Kapustę umyj i posiekaj na duże kawałki, zachowując część głąba.
Obierz buraki i pokrój je w koła, paprykę również pokrój na małe kawałki, obierz czosnek. Teraz potrzebujesz dość pojemnego garnka, najpierw musisz do niego włożyć kapustę, następnie buraki i kolejno ząbki czosnku, czarny pieprz i chili.
Pozostaw około 5 centymetrów wolnego miejsca licząc d góry garnka. Zalej wszystko wcześniej przygotowaną solanką. Małym talerzem dociśnij składniki do dna, a następnie przykryj garnek pokrywką.
Pozostaw tak kapustę na 4–5 dni.
To wszystko, marynowana kapusta Gurian jest gotowa! Podawaj przystawkę z mięsem, ziemniakami, rybami itd. Przed podaniem danie możesz ozdobić drobno posiekanym szczypiorkiem i ziołami. Smacznego!
Comments are closed.