Pierwsza warstwa to kapusta, druga to pyszne kotlety. Obiad, którego nie można przegapić
Apetyczne kotlety w sosie pomidorowym zapiekane na warzywach to danie, które pokocha cała rodzina. Prosty, ale bardzo smaczny pomysł na obiad.
Aromatyczny, pomidorowy sos doskonale podkreśli smak delikatnego mięsa. Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 20 ml oleju słonecznikowego
- 2 cebule
- 1 marchew
- 600 g białej kapusty
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g ryżu
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
- 300 ml koncentratu pomidorowego
- 50 ml wody
Przygotowanie:
Podsmaż 1 drobno posiekaną cebulę z dodatkiem oleju słonecznikowego. Dodaj startą marchew, podsmaż warzywa do miękkości na średnim ogniu.
Na dno naczynia żaroodpornego o średnicy 26 cm ułóż przygotowane warzywa i pokrojoną na grubość około 1 cm kapustę.
Posól i popieprz mięso mielone, dodaj pozostałą, pokrojoną cebulę i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszaj. Uformuj zwilżonymi dłońmi małe kotleciki. Umieść je na wierzchu kapusty.
W razie potrzeby posól sos pomidorowy. Wlej wodę, wymieszaj. Zalej mieszanką zawartość formy. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
Comments are closed.