Karkówka z boczkiem, serem i ziemniakami: Znakomite danie jednogarnkowe dla całej rodziny.
Przepis na wyśmienitą ucztę mięsną z boczkiem, serem i doskonałą marynatą. Jest pieczone razem z ziemniakami i otrzymujesz jednogarnkowy obiad o doskonałym smaku.
Składniki:
- 2 – 2,5 kg karkówki
- 300 g papryki
- 300 g cebuli
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g boczku
- 250 g sera
- 6 do 7 ząbków czosnku
Marynata:
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka przyprawy
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 2 do 3 łyżeczek soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
Całe mięso kroimy w plastry – nie kroimy do końca. Mięso zamarynować w marynacie. Umieść w misce, przykryj folią. Resztę marynaty odłożyć na bok. Włóż do lodówki na 2 godziny.
Pokrój ziemniaki na frytki. Paprykę pokroić w kółeczka. Kroimy również cebulę i czosnek.
Przygotuj również boczek i ser – najlepiej pokroić produkty w plastry. Pokrojone ziemniaki i czosnek włożyć do miski. Dodaj sól, olej i dobrze wymieszaj. Przygotuj naczynie do pieczenia – na dno rozłóż marynatę, którą smarowaliśmy mięso. Wykładamy mięso. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W kawałkach mięsa na przemian układamy cebulę, paprykę, bekon i ser. Aby mięso zachowało kształt, zwiąż je sznurkiem. Wokół mięsa układamy ziemniaki z czosnkiem, a na wierzch dodajemy pozostałą marynatę. Przykryj pokrywką i piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywkę i piecz przez kolejne 50-60 minut.
Comments are closed.