Sprawdzony przepis: Szkoda, że ​​nie wiedzieliśmy wcześniej jak zrobić idealny karmel w domu w 10 minut.

Doskonały karmel do słodkich deserów, kremów i nadzień. Jeśli chcesz spróbować jego przygotowania w domu, mamy dla Ciebie świetną wskazówkę. To proste, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut – przepis prosto od cukiernika!

Sekretem doskonałego karmelu jest tzw. metoda kubkowa – do odmierzenia wszystkich podstawowych składników należy użyć kubka lub szklanki o tej samej objętości. Nie można również zapomnieć o mleku w proszku, które odgrywa ważną rolę w przepisie.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Podstawą jest przygotowanie grubszego garnka lub patelni, aby mikstura Cię nie poparzyła.

W garnku z grubszym dnem wymieszać cukier z wodą. Podgrzewać mieszając. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i utworzy się masa karmelowa. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

Następnie dodaj mleko do mieszanki. W mieszaninie mogą zacząć tworzyć się grudki. Jednak te grudki po pewnym czasie rozpuszczają się w mleku – ale mieszankę trzeba jeszcze wymieszać. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko w proszku. Mieszaj i gotuj przez około 3 minuty.

Usuń miksturę z płomienia i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli w mieszance są jeszcze mniejsze grudki, możemy przecedzić je przez sitoWlej karmel do słoika i przechowuj w lodówce.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!