Sprawdzony przepis: Szkoda, że nie wiedzieliśmy wcześniej jak zrobić idealny karmel w domu w 10 minut.
Doskonały karmel do słodkich deserów, kremów i nadzień. Jeśli chcesz spróbować jego przygotowania w domu, mamy dla Ciebie świetną wskazówkę. To proste, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut – przepis prosto od cukiernika!
Sekretem doskonałego karmelu jest tzw. metoda kubkowa – do odmierzenia wszystkich podstawowych składników należy użyć kubka lub szklanki o tej samej objętości. Nie można również zapomnieć o mleku w proszku, które odgrywa ważną rolę w przepisie.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 50 g masła
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Podstawą jest przygotowanie grubszego garnka lub patelni, aby mikstura Cię nie poparzyła.
W garnku z grubszym dnem wymieszać cukier z wodą. Podgrzewać mieszając. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i utworzy się masa karmelowa. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Następnie dodaj mleko do mieszanki. W mieszaninie mogą zacząć tworzyć się grudki. Jednak te grudki po pewnym czasie rozpuszczają się w mleku – ale mieszankę trzeba jeszcze wymieszać. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko w proszku. Mieszaj i gotuj przez około 3 minuty.
Usuń miksturę z płomienia i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli w mieszance są jeszcze mniejsze grudki, możemy przecedzić je przez sito. Wlej karmel do słoika i przechowuj w lodówce.
Comments are closed.