Nie robię już na parze, to jest coś fantastycznego: Sekret przygotowania najsmaczniejszych knedli pod słońcem.
Znakomite knedle, których próbowałam i powiem Wam, że nawet knedle na parze się do nich nie równają. Inspirację do tego przepisu dostałam od mojej koleżanki.
Składniki:
- 2 szklanki (250 ml) grubej mąki
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 42 g drożdży
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i jajka. Dodajemy również mleko. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Zakwas obracamy na posypanej mąką desce. Dzielimy go na 3-4 części.
Formujemy knedle i pozostawiamy do zakwaszenia przez 20 minut. Zagotować wodę z odrobiną soli, po 20 minutach fermentacji włożyć knedle.
Zmniejszyć płomień do minimum i gotować przez 20 minut.
Comments are closed.