Sos ogórkowy to mój hit sezonu letniego: Każdy kto spróbuje prosi o przepis.
Często używamy majonezu jako sosu do różnych potraw, co niestety nie jest dobre gdy próbujemy pozbyć się dodatkowych kilogramów.
Poza tym latem, w upale szczególnie chcę się zjeść coś bardziej lżejszego i innego, świeżego i aromatycznego. Dziś zapraszam Cię do zapoznania się z tym przepisem na pyszny, lekki, letni sos ze śmietany, podobnego do tradycyjnego Tzatziki.
SKŁADNIKI
- 1 duży ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml śmietany 12%
- pęczek kopru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Obierz i zetrzyj ogórka na tarce. Wyciśnij nadmiar płynu przez sito.
Drobno posiekaj koperek i dodaj go do śmietany.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do śmietany i koperku.
Ogórki wymieszaj ze śmietaną. Skrop sos sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Comments are closed.