Legendarny krem do ciast: Nie jadłaś smaczniejszej polewy ze śmietaną, najlepszy deser pod słońcem.
Naprawdę świetny przepis autorstwa mojej cioci, polecamy go wypróbować.
Składniki:
- 1/2 ciasta francuskiego
Krem waniliowy:
- 600 ml mleka
- 90 g budyniu waniliowego
- 2 żółtka
- 90 g cukru
Krem budyniowy:
- 2 białka
- 200 g masła
- 50g cukru
Śmietana:
- 500 ml śmietanki do ubijania
- 1 usztywniacz do ubijania
Polewa:
- 70 g śmietanki do ubijania
- 85 g czekolady (mieszanka na ciepło i mleko)
- Forma o średnicy 24 cm
Przygotowanie:
Najpierw układamy ciasto z orzechami laskowymi w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (10-15 minut w 180 stopniach). Teraz przygotujmy krem waniliowy: W mleku mieszamy budyń, cukier i dwa żółtka. Połóż na ogień i ugotuj gęstą śmietanę.
Ubijamy z białek sztywną pianę. Dodajemy do gorącego kremu waniliowego. Tak przygotowany budyń ostudź. Masło ubić z cukrem i wymieszać ze schłodzoną śmietaną – wszystko dobrze wymieszać.
Śmietanę ubić na bitą śmietanę razem z usztywniaczem. Ułóż śmietankę na wystudzonym cieście w foremce. Na krem nałożyć bitą śmietanę. Na koniec przygotowujemy polewę:
Comments are closed.