Legendarny krem do ciast: Nie jadłaś smaczniejszej polewy ze śmietaną, najlepszy deser pod słońcem.

Naprawdę świetny przepis autorstwa mojej cioci, polecamy go wypróbować.

Składniki:

  • 1/2 ciasta francuskiego

Krem waniliowy:

  • 600 ml mleka
  • 90 g budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru

Krem budyniowy:

  • 2 białka
  • 200 g masła
  • 50g cukru

Śmietana:

  • 500 ml śmietanki do ubijania
  • 1 usztywniacz do ubijania

Polewa:

  • 70 g śmietanki do ubijania
  • 85 g czekolady (mieszanka na ciepło i mleko)
  • Forma o średnicy 24 cm

Przygotowanie:

Najpierw układamy ciasto z orzechami laskowymi w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (10-15 minut w 180 stopniach). Teraz przygotujmy krem ​​waniliowy: W mleku mieszamy budyń, cukier i dwa żółtka. Połóż na ogień i ugotuj gęstą śmietanę.

Ubijamy z białek sztywną pianę. Dodajemy do gorącego kremu waniliowego. Tak przygotowany budyń ostudź. Masło ubić z cukrem i wymieszać ze schłodzoną śmietaną – wszystko dobrze wymieszać.

Śmietanę ubić na bitą śmietanę razem z usztywniaczem. Ułóż śmietankę na wystudzonym cieście w foremce. Na krem ​​nałożyć bitą śmietanę. Na koniec przygotowujemy polewę:

Podgrzej śmietankę i dodaj połamaną czekoladę. Poczekaj aż się rozpuści cały czas mieszając. Wylej na wierzch ciasta i pozwól jej się zestalić. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!