Ten przepis to mistrzostwo. Wszyscy uwielbiają to kruche ciasto z twarogiem.
Uwielbiam kruche ciasta za ich uniwersalność – między warstwami można umieścić dowolne nadzienie (twarożek, tarte jabłka z cukrem, gęsty dżem bez pestek, płatki czekoladowe). Nigdy nie mam problemów z tym deserem, ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
Do ciasta
- Mąka pszenna – 200 g;
- Cukier – 50 g;
- Masło – 70 g;
- Śmietanka tłuszczowa – 1 łyżka;
- Jajko kurze – 1 szt;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
Nadzienie
- Tłusty domowy twarożek – 180 g;
- Śmietanka tłusta – 4 łyżki
- Cukier – 50 g;
Przygotowanie:
Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkim stopionym masłem, cukrem, śmietaną i jajkiem. Zagnieść dość chłodne ciasto, zebrać w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Do nadzienia twarogowego: Połącz twarożek, cukier i śmietanę. Ubijaj blenderem, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę twarogową. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części.
Wcieramy jedną część ciasta bezpośrednio do formy, rozprowadzamy tak, aby warstwa była wszędzie jednakowa. Nakładamy nadzienie twarogowe i wyrównujemy łyżką tak, aby nadzienie całkowicie pokryło dolną warstwę ciasta.
Comments are closed.