Lepsza niż smażony kotlet: Pierś z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym: Przepis.
Znakomity przepis na szybki i bardzo smaczny obiad z kurczaka w wyśmienitym sosie. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jest pyszny.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 500 g piersi z kurczaka
- 300 ml bitej śmietany
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
- trochę pietruszki
Przygotowanie:
Umyj piersi z kurczaka. Pokrój w cieńsze paski, posól i dopraw. Do mięsa wcisnąć czosnek, posiekać trochę pietruszki. Dobrze wymieszać.
Na koniec dodaj śmietanę do naczynia mięsnego i ponownie dobrze wymieszaj. Odstawić w marynacie śmietankowej na około godzinę. W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój w kostkę. Zrób to samo z papryką, ale nie zapomnij usunąć nasion.
Możesz użyć czerwonej lub zielonej papryki, jak wolisz. Rozgrzej olej na patelni, lekko podsmaż paprykę, dodaj kurczaka i pieczarki. Smażyć bez pokrywki przez co najmniej 10 minut. Następnie przykryj i odczekaj kolejne 10 minut, aż mięso trochę się zagotuje.
Na koniec dodaj śmietanę i mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, aby zagęścić sos. Nie może być rzadki! Namaczaj przez około 10 minut, aż sos będzie wystarczająco gęsty, a następnie podawaj. Przepis doskonale smakuje z makaronem, ryżem, ale także z ziemniakami.
Życzymy smacznego! 🙂
Comments are closed.