Lepsza niż smażony kotlet: Pierś z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym: Przepis.

Znakomity przepis na szybki i bardzo smaczny obiad z kurczaka w wyśmienitym sosie. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jest pyszny.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 ml bitej śmietany
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę pietruszki

Przygotowanie:

Umyj piersi z kurczaka. Pokrój w cieńsze paski, posól i dopraw. Do mięsa wcisnąć czosnek, posiekać trochę pietruszki. Dobrze wymieszać.

Na koniec dodaj śmietanę do naczynia mięsnego i ponownie dobrze wymieszaj. Odstawić w marynacie śmietankowej na około godzinę. W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój w kostkę. Zrób to samo z papryką, ale nie zapomnij usunąć nasion.

Możesz użyć czerwonej lub zielonej papryki, jak wolisz. Rozgrzej olej na patelni, lekko podsmaż paprykę, dodaj kurczaka i pieczarki. Smażyć bez pokrywki przez co najmniej 10 minut. Następnie przykryj i odczekaj kolejne 10 minut, aż mięso trochę się zagotuje.

Na koniec dodaj śmietanę i mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, aby zagęścić sos. Nie może być rzadki! Namaczaj przez około 10 minut, aż sos będzie wystarczająco gęsty, a następnie podawaj. Przepis doskonale smakuje z makaronem, ryżem, ale także z ziemniakami.

Życzymy smacznego! 🙂

 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!