Moje oczko w głowie. Roślina ta jest bezpieczna dla osób cierpiących na cukrzycę, reumatyzm lub inne infekcje.
- Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wspomaga odporność.
- Zmniejsza stan zapalny, pobudza pocenie się (np. przy objawach grypy), oczyszcza krew i odtruwa organizm.
- Działanie oczyszczające i odtruwające.
- Wspomaga pracę wątroby.
- Leczenie reumatyzmu
- Niskie ciśnienie krwi i profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
- Wspomaga trawienie, metabolizm, eliminację wzdęć i regularne wypróżnienia
- Obniża poziom cukru we krwi
- Pomaga w gojeniu się ran i przyspiesza gojenie.
- Wspomaga gojenie się chorób skóry (egzema i ropiejące rany)
- Usuwa łupież, przetłuszczającą się skórę głowy, wspomaga wzrost włosów
- Uspokaja nerwy, łagodzi stres i poprawia sen.
Instrukcje
Korzeń łopianu jest japońskim dodatkiem do wielu potraw. Kroi się go na małe paski, a następnie miesza z tartą marchewką i pokrojoną w plasterki papryką. Na koniec polewany jest sosem sojowym. Można go jeść na surowo lub posypany solą. Można go marynować w occie z różnymi przyprawami. Korzenie należy wykopać łopatką.
Po umyciu można je pokroić na małe kawałki. Nie należy wyrzucać skórki, ponieważ jest ona pełna składników odżywczych. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia, a następnie przechowywać w papierowych torebkach.
Comments are closed.