Ziemniak, burak, marchew, cebula, groszek, ogórek… i niezwykle smaczna sałatka ląduje na Twoim stole

Ziemniaki, buraki, marchew, cebula, groszek, ogórki kiszone – proste składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni… a można wyczarować z nich coś niezwykle pysznego!

Dziś podzielę się z Wami przepisem na niezwykle pyszną przekąskę, która zachwyci Twoich gości i domowników!

Składniki:

  • Burak ćwikłowy 1 sztuka
  • Marchew 1 sztuka
  • Ziemniaki 2 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Ogórki kiszone 2 sztuki
  • Groszek 300 g
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Woda 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz mielony do smaku

Przygotowanie

jak gotować szybko winegret

Obierz buraki, ziemniaki i marchewkę, umyj. Warzywa pokrój w kostkę. Umieść buraki w rondlu z grubym dnem. Wlej trochę oleju roślinnego i wymieszaj. Wyrównaj warstwę.

Następnie ułóż na nich surową marchewkę i ponownie wygładź warstwę. Umieść kostki ziemniaków jako trzecią warstwę. Wlej wodę do garnka. Przykryj rondelek folią, a następnie pokrywką. Podgrzej na dużym ogniu. Gdy ciecz w rondlu zagotuje się, poczekaj dokładnie trzy minuty.

Wyłącz ogień i pozwól warzywom w rondlu ostygnąć pod zamkniętą pokrywką. Pokrój drobno cebulę i kiszone ogórki. Otwórz puszkę groszku i odlej płyn.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem i podawaj do stołu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!