To pyszne danie, które zrobisz w zaledwie 15 minut: Naleśniki z mięsem zapiekane w piekarniku.
Niezwykle prosty przepis na oryginalne danie mięsne. Sekret tkwi w wyjątkowych mleczno-jajecznych naleśnikach, które kryją w sobie cudowny, delikatny i aromatyczny farsz mięsny. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
350 gr mięsa mielonego
-
5 jajek
-
5 łyżek mleka
-
100 g sera
-
1 dymka
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 łyżeczki soli
-
czarny pieprz do smaku
-
świeże zioła (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do wygodnej miski, przełóż mielone mięso. Cebulkę dymkę oraz dwa ząbki czosnku, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Teraz dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.
Do osobnej miski, wbij jajka, wlej mleko, dopraw solą i wymieszaj wszystko trzepaczką.
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem, ale tylko z jednej strony na złoty kolor. Z uzyskanej masy, powinno Ci wyjść 5 naleśników.
Na każdego naleśnika, od strony nie smażonej, rozprowadź porcję mięsnego farszu i zawiń naleśnik ciasno w rolkę. Na koniec, ułóż gotowe naleśniki w formie, wysmarowanej olejem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.
Comments are closed.