Oto przepis: Z 2 jajek, 3 jabłek i budyniu upiekłam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem.
Doskonałe ciasto, które możesz przygotować jako pachnący piernik lub soczystą i niezwykle smaczną szarlotkę. Polewa z lodów kasztanowych dopełnia deser do perfekcji.
Składniki:
- 2 jabłka
- 3 jajka
- 350 g mąki półgrubej
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100-120 ml mleka
- 100 ml oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka budyniu czekoladowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
- 100 g czekolady do gotowania
- lody kasztanowe
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- kawałek masła
Przygotowanie:
Uwaga: jeśli zastąpisz piernik w proszku zwykłym proszkiem do pieczenia, otrzymasz również fantastyczną szarlotkę. Zamiast przypraw do piernika można dodać więcej kakao lub cynamonu.
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem, przyprawami i budyniem. Dodaj grubo starte jabłka.
Mieszamy również jajka, mleko, olej i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę do pieczenia (26×36 cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. około 25-30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem na parze. Śmietanę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Niech ciasto ostygnie.
Comments are closed.