To danie zachwyciło całą moją rodzinę: Nie gotuj wody, tylko włącz piekarnik. Smakuje obłędnie
Włosi robią świetne ravioli i tortellini, a w Turcji serwują pyszne manti. Dziś nauczymy Cię gotować tureckie manti z soczystą mieloną wołowiną .
W domu podaje je z pastą pomidorową, czosnkiem i jogurtem, liśćmi mięty. Aby zrobić pierogi dla całej rodziny, gospodynie pracują w kuchni nawet przez kilka godzin. Ale nie martw się, nasz sposób przygotowania tureckich pierożków z wołowiną jest znacznie prostszy, a samo danie jest obłednie smaczne.
Składniki
-
- Mąka pszenna 500 g
- Jajko 1 sztuka
- Woda 140 ml
- Rosół wołowy 150 ml
- Mielona wołowina 500 g
- Cebula 1 sztuka
- Pasta pomidorowa 150 g
- Masło 30 g
- Śmietana 150 g
- Czosnek 2 ząbki
- Olej słonecznikowy do smaku
- Sól do smaku
- Pieprz czarny (mielony) do smaku
Przygotowanie
Przesiej mąkę. Dodaj jajko i szczyptę soli. Wlej wodę do masy i zagnieć ciasto jak na pierogi. Odłóż je na bok. Wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na dużą i cienką warstwę. Pokrój go na kwadraty. Umieść trochę farszu w każdym kawałku. Teraz połącz końce kwadratów, aby nadzienie pozostało otwarte.
Nasmaruj formę olejem roślinnym i przenieś na nią wszystkie kwadraty. Wlej bulion. Włóż formę do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i piecz przez 20 minut.
W międzyczasie wymieszaj kwaśną śmietanę z czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Rozpuść masło w rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 30 sekund, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wodę, sól i pieprz do smaku. Gdy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia.
Comments are closed.