Koniecznie zapisz przepis na ulepszone placki ziemniaczane z nadzieniem – mój nowy hit w kuchni.
Placki ziemniaczane ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Możesz ich użyć zamiast chleba lub wypełnić różnymi nadzieniami.
Potrzebujesz:
- kefir lub śmietana – 200 ml;
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- jajka – 2 szt.;
- szczypta soli;
- olej – 2 łyżki;
- mąka – 5 łyżek;
- ziemniaki – 4 duże szt.;
- koperek – pęczek.
Przygotowanie:
Śmietanę lub kefir wymieszaj z sodą.
Ubij jajka z solą za pomocą trzepaczki.
Dodaj mieszaninę kefiru, wlej olej.
Dodaj mąkę i mieszaj masę, aż będzie gładka. Drobno posiekaj pęczek kopru i wymieszaj z ciastem.
Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzanej olej i nałóż cienką warstwę ziemniaków na patelnię. Polej je przygotowaną wcześniej mieszanką z kefirem.
Comments are closed.