Ten przepis doprowadził wszystkich gości do szaleństwa: Pokusa malinowo-czekoladowa bez pieczenia o niesamowitym smaku.
Niesamowicie smaczne ciasto, którego warto spróbować: Połączenie czekolady, malin, orzechów i twarogu zachwyci Cię.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g mielonych orzechów włoskich lub orzechów laskowych
- 1 cukier waniliowy
- 125 g masła lub margaryny
- 100 ml soku pomarańczowego
Nadzienie 1:
- 300 g mrożonych malin
- 150 ml wody
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Nadzienie 2:
- 200 g mascarpone lub miękkiego twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 200 ml słodkiej śmietanki do ubijania
Polewa:
- 100 g czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki do ubijania
Przygotowanie:
Na bazie pokruszonych herbatników mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem. Dodaj roztopione masło, sok i ułóż masę na dnie tortownicy. Schłodzić w lodówce.
Przygotujemy pierwsze nadzienie: Maliny wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przełożyć do ognia. W międzyczasie wymieszaj skrobię w 50 ml wody w misce i gdy masa malinowa zacznie się gotować, wymieszaj mieszankę skrobiową.
Gęsty budyń gotujemy, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie ułóż mieszaninę na bazie herbatników. Do drugiego nadzienia wymieszaj wszystkie składniki – możemy użyć trzepaczki. Nakładać na masę malinową.
Na koniec rozpuść czekoladę w kubku w śmietanie i polej wierzch deseru. Niech zamarznie w lodówce i możemy podawać.
Comments are closed.