Jeśli nie przepadasz za słodkimi przekąskami, to jest odpowiedni moment, aby na twoim stole zagościły gruzińskie ogórki. Nadszedł czas na ogórki.
Smakują Ci słone przekąski? W takim razie powinieneś spróbować gruzińskich ogórków.
Czym różnią się one od klasycznych, lekko solonych ogórków, jakie wszyscy doskonale znamy? Przede wszystkim większą ilością ziół i przypraw.
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru
- 0,75 łyżki soli
- 1 kg ogórków
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 pęczka kolendry
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Na początek zmiel kminek z papryką, solą i cukrem, by przekąska była jeszcze bardziej aromatyczna. Najlepiej użyć do tego moździerza. Ogórki dokładnie opłukaj i pokrój w paski.
Przeciśnij przez praskę czosnek, połącz z przyprawami, a następnie umieść ogórki w plastikowym pojemniku i posyp je tak przygotowaną mieszanką. Dokładnie wymieszaj, możesz także potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem, by składniki się połączyły.
Comments are closed.