Połączenie piersi z kurczaka i bekonu na pewno Cię przekona. Genialna rolada z kurczaka.

Ciekawa i niezwykle smaczna receptura, w której dużą rolę odgrywa połączenie piersi z kurczaka i boczku. Przygotuj ten wspaniały posiłek.

Składniki:

  • 400 g boczku
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 150 g szynki
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 10 g soli
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 5 g ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Pokrojone kawałki boczku układamy na całej powierzchni w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (lub blasze do pieczenia). Jajka ubić w większej misce, posypać ziołami prowansalskimi i dobrze wymieszać.

W drugiej misce przygotować pokrojone piersi z kurczaka, dodać sól, czarny pieprz i oliwę z oliwek. Piersi z kurczaka mieszamy tak, aby były dokładnie przyprawione. Następnie plastry kurczaka namoczyć pojedynczo w misce z mąką i dobrze obtoczyć z obu stron.

Powleczone plastry moczymy w mieszance jajecznej i kładziemy na boczku. Następnie dodajemy szynkę, drobno starty twardy ser i zalewamy resztą masy jajecznej – trochę pozostaw na później, bo nadal będzie nam potrzebna. Następnie dodaj kolejną warstwę piersi z kurczaka, szynki i sera. Ostatnią warstwą będą piersi z kurczaka. Do pozostawionej masy jajecznej dodaj słodką paprykę, śmietanę i wszystko razem wymieszaj.

Tak przygotowaną mieszanką polać ostatnią warstwę piersi kurczaka. Spływający boczek składamy do środka, aby przykryć nim zawartość blachy do pieczenia, górę przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Kroimy ta delikatną roladę i podajemy.

Jeśli chcesz spróbować innego pysznego przepisu , na pewno spodoba ci się ten bonus.

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 25 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • woreczek do pieczenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na plasterki, wkładamy do miski, posypujemy przyprawami, solą, żelatyną, suszonym koperkiem, czerwonym mielonym pieprzem i dobrze mieszamy ręcznie.  Przykryj miskę z mięsem na około 1 godzinę i pozwól mu się zamarynować.

Po tym czasie włożyć mięso do woreczka do pieczenia i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut.  Następnie wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na około 8 godzin.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!