Połączenie piersi z kurczaka i bekonu na pewno Cię przekona. Genialna rolada z kurczaka.
Ciekawa i niezwykle smaczna receptura, w której dużą rolę odgrywa połączenie piersi z kurczaka i boczku. Przygotuj ten wspaniały posiłek.
Składniki:
- 400 g boczku
- 700 g piersi z kurczaka
- 150 g szynki
- 200 g żółtego sera w kostce
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 10 g soli
- 5 g czarnego pieprzu
- 50 g kwaśnej śmietany
- 5 g ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Pokrojone kawałki boczku układamy na całej powierzchni w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (lub blasze do pieczenia). Jajka ubić w większej misce, posypać ziołami prowansalskimi i dobrze wymieszać.
W drugiej misce przygotować pokrojone piersi z kurczaka, dodać sól, czarny pieprz i oliwę z oliwek. Piersi z kurczaka mieszamy tak, aby były dokładnie przyprawione. Następnie plastry kurczaka namoczyć pojedynczo w misce z mąką i dobrze obtoczyć z obu stron.
Powleczone plastry moczymy w mieszance jajecznej i kładziemy na boczku. Następnie dodajemy szynkę, drobno starty twardy ser i zalewamy resztą masy jajecznej – trochę pozostaw na później, bo nadal będzie nam potrzebna. Następnie dodaj kolejną warstwę piersi z kurczaka, szynki i sera. Ostatnią warstwą będą piersi z kurczaka. Do pozostawionej masy jajecznej dodaj słodką paprykę, śmietanę i wszystko razem wymieszaj.
Tak przygotowaną mieszanką polać ostatnią warstwę piersi kurczaka. Spływający boczek składamy do środka, aby przykryć nim zawartość blachy do pieczenia, górę przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
Kroimy ta delikatną roladę i podajemy.
Jeśli chcesz spróbować innego pysznego przepisu , na pewno spodoba ci się ten bonus.
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 25 g żelatyny w proszku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- woreczek do pieczenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na plasterki, wkładamy do miski, posypujemy przyprawami, solą, żelatyną, suszonym koperkiem, czerwonym mielonym pieprzem i dobrze mieszamy ręcznie. Przykryj miskę z mięsem na około 1 godzinę i pozwól mu się zamarynować.
Po tym czasie włożyć mięso do woreczka do pieczenia i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Następnie wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na około 8 godzin.
Comments are closed.