Im więcej jej zjesz, tym bardziej schudniesz: Przepis na fantastycznie smaczną sałatkę – idealną do grillowanego mięsa.
Niewiele osób wie, że jednym z najlepszych wiosennych warzyw na szybką utratę wagi jest zwykła rzodkiew. Spróbuj przygotować z niej tą fantastyczną kolorową sałatkę.
Jako jedna z pierwszych wiosennych upraw wysiewa się rzodkiewkę. Jeśli zastanawiasz się, czy rozpocząć uprawę, ten przepis na pewno Cię przekona. Tę smaczną sałatkę robię przy każdej okazji.
Korzyści zdrowotne rzodkiewki:
- W naturalny sposób wspiera obronę organizmu
- Silne działanie antyseptyczne i detoksykujące
- Chroni przed rodnikami i regeneruje komórki
- Wspomaga trawienie i apetyt
- Eliminuje wzdęcia i bóle brzucha
- Wspomaga wydzielanie i metabolizm żółci
- Przyspiesza spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej
- Obsługuje regularne opróżnianie
- Profilaktyka chorób układu krążenia
- Obniżają wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- Działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody
- Oczyszcza i wspomaga pracę nerek
- Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
- Usuwa kaszel, śluz i duszności
- Zapobieganie osteoporozie
- Wspomaga siłę tkanki stawowej i kostnej
- Poprawia jakość paznokci, skóry i włosów
Jak przygotować sałatkę?
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 jabłko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 180 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Odetnij końce rzodkiewek. Dokładnie je wysusz, a następnie zetrzyj na tarce. Jabłko również obieramy i ścieramy.
Do miski startej rzodkiewki dodaj jabłko. Dodaj również sok z cytryny, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.
Comments are closed.