Zimą pożałujesz, że nie zrobiłaś więcej zapasów. Sałatka warzywna w słoikach.
Sałatka warzywna w słoiku, która jest bardzo smaczna i smakuje świeżo nawet w środku zimy.
Wypróbuj ten pomysł, na pewno się w nim zakochasz. Świetny pomysł, jak przetworzyć letnią uprawę warzyw.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 kg pomidorów
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 2 koperkowe krawaty
- 3,5 litra wody
- 200 g cukru pudru
- 5 łyżeczek soli
- 3 łyżeczki kwasu octowego
- 15 kulek całego czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Przede wszystkim dobrze umyj i wysterylizuj słoiki.
Na dno słoika położyć trochę koperku, ząbek czosnku i kilka kulek pieprzu. Umyj i oczyść warzywa. Pokrój ogórki na grubsze krążki, a cebulę na krążki. Pokrój pomidory w koła lub półksiężyce – w zależności od wielkości.
Najpierw nakładamy warstwy pomidorów. Kontynuujemy z ogórkami i wreszcie z cebulą. Wtedy możemy uratować ostatnią warstwę ogórków. Przygotujemy napar:
Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, ocet i liść laurowy. Zagotować, a następnie polewać jeszcze gorące warzywa. Zakręć słoiki klasycznie i odwróć je do góry nogami, aby lepiej trzymać pokrywki. Wszystko gotowe!
Comments are closed.