Przepis na sos pieczarkowy – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.
W supermarketach półki są pełne wszelkiego rodzaju sosów. Są odpowiednie do wszystkiego: ryb, mięs, ziemniaków, pieczonych warzyw, sałatek.
Ale spójrz tylko na ich skład: wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, końskie dawki cukru. Kupowanie sklepowych specyfików jest zdecydowanie droższe a nasz domowy naturalny sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja zdecydowanie wolę naturalne sposoby – sos grzybowy będzie odpowiedni na każdym stole.
Dzięki niemu makaron, tłuczone ziemniaki i inne dodatki ulegają radykalnej przemianie. A jaki pyszny jest smażony kurczak z sosem grzybowym! Ten przepis jest bardzo prosty, ale korzysta z niego wielu restauratorów przydrożnych kawiarni.
Składniki:
- 100 g masła
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 300 ml wody
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 1 liść laurowy
- 200 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondlu lub patelni i podsmaż w nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pamiętaj, aby stale mieszać, aby się nie przypaliła.
Pieczarki pokroić w plastry i dodać do masła cebulowego. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wlej wodę, dodaj liść laurowy i zagotuj miksturę.
Wymieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, aby nie było grudek. Do pieczarek dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tak więc potrzebujesz tylko dwóch głównych składników – mleka i grzybów. Nawiasem mówiąc, do sosów grzybowych często używa się drogiej śmietany, ale to mleko nada sosowi ten aksamitny smak. A jeśli chcesz urozmaicić go, dodaj łyżeczkę suszonego kminku.
Comments are closed.