Przepis na sos pieczarkowy – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

W supermarketach półki są pełne wszelkiego rodzaju sosów. Są odpowiednie do wszystkiego: ryb, mięs, ziemniaków, pieczonych warzyw, sałatek.

Ale spójrz tylko na ich skład: wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, końskie dawki cukru. Kupowanie sklepowych specyfików jest zdecydowanie droższe a nasz domowy naturalny sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja zdecydowanie wolę naturalne sposoby – sos grzybowy będzie odpowiedni na każdym stole.

Dzięki niemu makaron, tłuczone ziemniaki i inne dodatki ulegają radykalnej przemianie. A jaki pyszny jest smażony kurczak z sosem grzybowym! Ten przepis jest bardzo prosty, ale korzysta z niego wielu restauratorów przydrożnych kawiarni.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 ml wody
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondlu lub patelni i podsmaż w nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pamiętaj, aby stale mieszać, aby się nie przypaliła.

Pieczarki pokroić w plastry i dodać do masła cebulowego. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wlej wodę, dodaj liść laurowy i zagotuj miksturę.

Wymieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, aby nie było grudek. Do pieczarek dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tak więc potrzebujesz tylko dwóch głównych składników – mleka i grzybów. Nawiasem mówiąc, do sosów grzybowych często używa się drogiej śmietany, ale to mleko nada sosowi ten aksamitny smak. A jeśli chcesz urozmaicić go, dodaj łyżeczkę suszonego kminku.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!