Każdy z mojej rodziny prosi o dokładkę: Od dziś tylko tak przygotowuje spaghetti. Pychota.
Nawet nie myśl o rezygnacji jedzenia makaronu, kierując się mitem, że od niego łatwo przytyjesz. Spójrz na Włochów: jedzą makaron na śniadanie, obiad i kolację i wyglądają po prostu niesamowicie.
Ale jak ugotować włoski makaron, aby smakował każdemu domownikowi? Mamy na to parę sposobów! Po pierwsze, zawsze podawaj go z sosem. Przygotuj odpowiednią kremową lub pomidorową bazę z dodatkiem mięsa, sera i ziół. Po drugie, nie bój się eksperymentować z przyprawami, ponieważ oprócz pieprzu i soli jest tak wiele różnych aromatycznych przypraw.
Spaghetti po bolońsku (nowy sposób)
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g twardego sera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 pęczka ulubionych ziół np. bazylia
- olej roślinny do smaku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone. Smaż mięso aż będzie gotowe. Dodaj starty ser i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Dodaj kilka łyżek wody, soli i pieprzu. Przykryj pokrywką i duś parę minut. Dodaj posiekane zioła. Podawaj sos mięsny z ugotowanym makaronem spaghetti.
Spaghetti z piersią kurczaka
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 400 g makaronu
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 20 g masła
- sól, zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie
Ugotuj pierś w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w kostkę. Podsmaż pokrojoną cebulę w oleju. Dodaj do niej mięso. Smaż przez 3 minuty. Wlej śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty pod pokrywką. Ugotuj makaron. Dodaj sól i zioła prowansalskie do składników na patelni. Dodaj sos z piersią do makaronu. Gotowe!
Spaghetti z krewetkami
Składniki
- 250 g makaronu
- 200 g krewetek
- 150 ml śmietany 18%
- 20 g oleju słonecznikowego
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Posiekaj ząbki czosnku i cebulę. Podsmaż na oleju przez kilka minut. Dodaj krewetki na patelnię i smaż przez kolejne trzy minuty. Nie zapomnij doprawić wszystkiego solą i pieprzem. Wlej śmietanę i zagotuj. Dodaj posiekane zioła. Ugotuj makaron i polej gotowym kremowym sosem czosnkowym z krewetkami.
Każdy szanujący się Włoch nie zamawia makaronu w restauracji, ale przygotowuje go w domu. Każdy ma własne triki i kilka sprawdzonych przepisów.
Comments are closed.