Tani przepis na najlepszy strudel: Już nie pieczę z ciasta francuskiego.
Polecam obróbkę ciasta w robocie lub mikserze ręcznym z przystawkami do ciasta, to najłatwiejszy i najszybszy sposób. Składniki sypkie – mąkę i sól – wsypać do robota kuchennego. Wlej olej i zalej letnią wodą.
Robi się to raz, dwa. Dodajemy też trochę octu – to sekretny składnik – ciasto jest wtedy elastyczne i nie rwie się. Gdy ciasto jest przetwarzane, zagniatamy je trochę w dłoniach i przenosimy do miski. Posmaruj niewielką ilością oleju.
Przykryj ciepłą miską (na chwilę wstaw miskę do kuchenki mikrofalowej) i odstaw na co najmniej 20 minut. Następnie kładziemy ciasto na stole (moja babcia zawsze miała na stole starszy obrus, ale ja robię strudel na stole bez obrusu). Rozwałkuj ciasto.
Comments are closed.