Mołdawska szarlotka: Ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Kiedy w domu jest dużo jabłek, a nachodzi mnie ochota, żeby coś upiec często korzystam z tego przepisu na mołdawskie ciasto, który nigdy mnie nie zawiódł!
Gdy nie mam jabłek robię je z kapustą, albo z mięsem i grzybami, sprawdza się z wieloma nadzieniami. Istnieje na prawdę wiele opcji, ponieważ przy tak udanym cieście gotowanie jest samą przyjemnością. Wierzch ciasta nigdy nie pęka, sok nie wypływa, a skorupka przyjemnie chrupie.
Prosta szarlotka
Dzisiaj przedstawiam Wam opcję przepisu na ciasto z jabłkami. Wygląda ona bardzo oryginalnie i pięknie, dlatego jestem pewna, że zachwycisz swoich gości tym cudnym wypiekiem! Przypomina trochę francuski strudel z jabłkami. Im cieńsze ciasto przygotujesz, tym smaczniejszy deser otrzymasz!
SKŁADNIKI
- 2–2,5 szklanki mąki
- 0,7 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
W misce wymieszaj mąkę z solą i 1 łyżką cukru. Wlewaj porcjami wodę i olej roślinny (odlej na później 4 łyżki). Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 4 części i pozostaw na 15 minut. Każda część rozwałkuj i rozciągnij dłońmi na cienkie ciasto.
Przykryj stół folią spożywczą i posyp mąką. Połóż na foli ciasto, posmaruj olejem roślinnym, potem kolejno połącz brzegami następny placek i tak dalej. Ostatni placek nie smaruj olejem. Jabłka zetrzyj na tarce wymieszaj z pozostałym cukrem, rodzynkami i orzechami.
Połóż wzdłuż ciasta nadzienie i zwiń rolkę. Następnie delikatnie zwiń ciasto w środku formy w „ślimaka”. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem lub olejem roślinnym.
Comments are closed.