Tradycyjne polskie danie, według starego i sprawdzonego przepisu mojej babci: Bigos.

Tradycyjne danie kuchni polskiej, które zna każdy bez wyjątków. Przepisów jest co nie miara, a bigos przygotowany według każdego z nich jest równie pyszny i aromatyczny.

Przepis, który prezentuję dzisiaj ja, to sprawdzony przepis mojej babci, który stosuję od wielu lat. Przygotowuję go zawsze z wielkim sentymentem i zawsze wspominam ten, który gościł na stole podczas wszystkich uroczystości rodzinnych u babci. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 600 g białej kapusty
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • sól, kolendra, czarny pieprz do smaku
  • 2-3 liście laurowe
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Umyte i oczyszczone mięso wieprzowe, pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor.

Kapustę poszatkuj, obraną i umytą marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka. Marchewkę i cebulę, dodaj do zarumienionego mięsa. Smaż warzywa do miękkości. Następnie, przełóż wszystko do dużego garnka.

Teraz dodaj do garnka wędzone żeberka, pokrojone na mniejsze kawałki. Dopraw solą, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Po upływie ok. 5 minut, dodaj świeżą i kiszoną kapustę. Nie dolewaj wody, sok który puści kapusta powinien wystarczyć.

Gotuj bigos na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie, zaparz wrzącą wodą suszone śliwki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

Po upływie 30 minut, dodaj śliwki, kolendrę i liść laurowy. Dopraw do smaku pieprzem.

Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Pyszny bigos, według przepisu mojej babci jest gotowy. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!