Warto zapisać ten przepis: Ciasto Trzy szklanki – Każdy poprosi o dokładkę.
Nie żałuję ani czasu, ani trudu i smacznego ciasta. Wszystkie wydane środki zwracają się, gdy wypróbujesz pierwszy kawałek tego deseru. Moje ulubione ciasto od dzieciństwa to „Trzy szklanki” z bananem. Słyszałaś o tym?
Prawdopodobnie już zgadłaś, dlaczego tak się nazywa to ciasto kefirowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest jedna szklanka głównych składników.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 g masła
- 250 g mleka skondensowanego
- 1 banan
- czekolada mleczna do smaku
- wiórki kokosowe do smaku
Przygotowanie:
Ubij jajko z solą, dodaj trochę cukru i dodaj olej roślinny.
Wymieszaj kefir z sodą, wlej do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj mikserem. Do ciasta przesiej mąkę i kakao, wymieszaj do uzyskania gładkości.
Przykryj spód formy pergaminem, wylej ciasto i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
Teraz kolej na krem. Miękkie masło ubić na puszystą masę, wlać skondensowane mleko i ubijać przez kolejne 2 minuty.
Ostudzić biszkopt, odciąć górną „czapkę” i pokroić wzdłuż na dwa ciasta.
Jedno ciasto posmaruj kremem, ułóż plasterki banana, a następnie ułóż drugie ciasto. Posmaruj ciasto na wierzchu i boku kremem, posyp wiórkami kokosowymi i kawałkami czekolady.
Comments are closed.