Najlepszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Smakuje fantastycznie i jest gotowa w 10 minut.
Pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem, warzywami i orzeźwiającym jabłkiem.
Składniki:
- 300 g konserwy z tuńczyka
- 1 łyżeczka soli
- 250 g makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 90 g cebuli
- 100 g zielonej papryki
- 100 g czerwonej papryki
- 80 g jabłek
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 100 g ogórków
- 80 g kukurydzy
Sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 do 2 łyżek sosu sojowego
- 1 do 2 łyżek ketchupu
- 2 do 3 łyżek majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 do 4 łyżek soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dodaj sól do wody i ugotuj makaron.
Odcedź makaron i przełóż do miski.
Dodaj oliwę z oliwek.
Pozostałe składniki do sałatki przygotujemy.
Drobno posiekaj cebulę.
Kroimy również oba rodzaje papryki. Drobno siekamy również jabłka.
Jabłka skropić sokiem z cytryny – 2-3 łyżeczki.
W misce wymieszaj warzywa i jabłka. Dodamy również kukurydzę.
W osobnej misce wymieszaj składniki na sos.
Sos sojowy, ketchup, majonez i sok z cytryny, oliwa z oliwek i musztarda.
Dopraw solą i pieprzem. Teraz wymieszaj wszystkie składniki razem.
Na koniec dodaj tuńczyka i wymieszaj.
Comments are closed.