Prosty przepis na wykonanie pysznego, delikatnego serka tylko z 3 składników. Nie zawiera konserwantów.
Trzyskładnikowy serek turecki
Oto przepis na wyjątkowo pyszny turecki serek o smaku śmietankowym składający się zaledwie z trzech składników, ale za to nie zawierający żadnych konserwantów oraz szkodliwej dla zdrowia chemii. Co więcej serek ten można wykonać samodzielnie we własnej kuchni kierując się jedynie bardzo łatwym i szybkim przepisem.
Aby wykonać turecki serek śmietankowy należy przygotować następujące składniki:
- 2litry pasteryzowanego mleka 3,2%,
- 2 lub 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- sok z jednej całej cytryny (świeżo wyciśnięty),
- dwie szczypty soli.
Sposób przygotowania serka:
Na początku wlej mleko do garnka i je zagotuj. W międzyczasie wyciśnij sok z połowy cytryny, a gdy mleko zacznie się gotować dolej do niego sok z wyciśniętej cytryny. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Całość mieszaj przez chwilę i poczekaj aż serwatka się oddzieli.
Następnie odcedź i przełóż całość przez sitko. Poczekaj aż cały płyn spłynie, gdy tak się stanie należy całość posolić. Następnie wystarczy włożyć powstałą odciśniętą masę do miski i za pomocą miksera mieszać ją przez około dwie minuty. Następnie serek śmietankowy jest gotowy do jedzenia.
Co więcej serek ten można przygotować dodając do niego inne składniki, dzięki temu uzyskamy serek śmietankowy o różnych smakach na przykład:
Serek śmietankowy z oliwą truflową.
W tym przypadku przepis zmieni się jedynie tym, że do naszego gotowego serka dodamy oliwą truflowa, a następnie wszystko razem zmiksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Serek bazyliowy z orzechami.
W tym przypadku nasz przepis musi zostać nieco rozbudowany. Oczywiście jako podstawowy składnik będzie służył przygotowany z pierwotnego przepisu serek śmietankowy ale należy rozszerzyć przepis o następujące składniki: 1 łyżka stołowa masła, mały pęczek świeżej bazylii, garść orzechów włoskich, a także sól do smaku.
Przygotowanie, w tym przypadku polega na wymieszaniu z serka śmietankowego z miękkim masłem, posiekaną bazylią oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Następnie należy przygotować papier do pieczenia i ułożyć na nim powstały serek. Gdy tak się stanie należy zwinąć całość w rulon i odłożyć do lodówki na 3 bądź 4 godziny. Ser w tym czasie stanie się twardszy i zachowa kształt w jaki go zwinęliśmy.
Comments are closed.