Soczysta wieprzowina, która po prostu rozpływa się w ustach: Przepis na wieprzowinę po myśliwsku.
Doskonały i prosty przepis na wieprzowinę, w którym na pewno się zakochasz.
Steki myśliwskie w sosie są bardzo delikatne, pyszne i jeszcze bardziej popularne w naszym kraju niż smażone. Idealnie podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi.
Składniki:
- 1500 g łopatki, uda lub polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki smalcu
- 4 cebule
- 10 ząbków czosnku
- sól
- boczek
- liść laurowy
- 4 łyżki mąki
- szczypta przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy wieprzowinę.
Pokrój mięso wieprzowe na grube kawałki, około 2 cm. Wysmaruj patelnię dwiema łyżkami smalcu.
Pokrój cebulę na półkoła i obieramy ząbki czosnku. Podsmaż posiekaną cebulę z całymi ząbkami czosnku i boczkiem. Przyprawy (bez soli) wymieszać z mąką.
Obtocz plastry mięsa (nie ubijane) w mieszankę mąki i smaż z obu stron, przez około dwie minuty. Dzięki mące cały sok pozostanie w mięsie.
Upieczone mięso umieszczamy na patelni z cebulą. Dopiero teraz posól do smaku. Zmniejsz płomień pod patelnią, wlej około pół litra gorącej wody i krótko gotuj. Przełóż mięso do formy do pieczenia z dodatkami. Dodaj liść laurowy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i piec bez przykrycia, od czasu do czasu podlewać.
Po pół godzinie mięso odwracamy i pieczemy na złoty kolor. Osłonka mączna stopniowo rozpuszcza się z mięsa w soku i zagęszcza końcowy wypiek. W razie potrzeby dodaj wodę podczas pieczenia.
Comments are closed.