Soczysta wieprzowina, która po prostu rozpływa się w ustach: Przepis na wieprzowinę po myśliwsku.

Doskonały i prosty przepis na wieprzowinę, w którym na pewno się zakochasz.

Steki myśliwskie w sosie są bardzo delikatne, pyszne i jeszcze bardziej popularne w naszym kraju niż smażone. Idealnie podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi.

Składniki:

  • 1500 g łopatki, uda lub polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki smalcu
  • 4 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • sól
  • boczek
  • liść laurowy
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy wieprzowinę.

Pokrój mięso wieprzowe na grube kawałki, około 2 cm. Wysmaruj patelnię dwiema łyżkami smalcu.

Pokrój cebulę na półkoła i obieramy ząbki czosnku. Podsmaż posiekaną cebulę z całymi ząbkami czosnku i boczkiemPrzyprawy (bez soli) wymieszać z mąką.

Obtocz plastry mięsa (nie ubijane) w mieszankę mąki i smaż z obu stron, przez około dwie minuty. Dzięki mące cały sok pozostanie w mięsie.

Upieczone mięso umieszczamy na patelni z cebulą. Dopiero teraz posól do smaku. Zmniejsz płomień pod patelnią, wlej około pół litra gorącej wody i krótko gotuj. Przełóż mięso do formy do pieczenia z dodatkami. Dodaj liść laurowy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i piec bez przykrycia, od czasu do czasu podlewać.

Po pół godzinie mięso odwracamy i pieczemy na złoty kolor. Osłonka mączna stopniowo rozpuszcza się z mięsa w soku i zagęszcza końcowy wypiek. W razie potrzeby dodaj wodę podczas pieczenia.

Podawać z puree ziemniaczanym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!