Nie znam prostszego przepisu: Pyszny włoski chleb z dużymi bąbelkami w środku.

Znakomity przepis na włoskie pieczywo Ciabbata, w którym się zakochasz. Powierzchnia jest pięknie chrupiąca, a środek doskonale pyszny.

Składniki:

  • mąka pszenna 1 kg (plus za zasypywanie)
  • sól 40 g
  • świeże drożdże 20 g
  • woda 600 ml
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wysyp mąkę na talerz.

Drożdże zmiażdżyć z jednej strony na mąkę, az drugiej dodać sól. Dodaj trochę wody, kilka kropli oleju i zacznij ugniatać. Ciasto musi być bardzo dokładnie przetworzone, aby chleb był puszysty. Jeśli zdecydujesz się na robota do wyrabiania ciasta, ułatwisz sobie pracę i wykonuj następujące czynności:

Mieszaj ciasto na niższych obrotach przez 5 minut, następnie zwiększ prędkość i wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto włożyć do miski, natrzeć olejem i pozostawić do fermentacji przez 25 minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i posypać mąką.

Palcami rozciągnij go w kwadratowy kształt. Za pomocą szpatułki podziel ciasto na pięć pasków. Podziel je na pół i rozciągnij palcami do 30 cm.

Chleby ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić na 10 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220°C około 20 minut na złoty kolor. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!