Nie znam prostszego przepisu: Pyszny włoski chleb z dużymi bąbelkami w środku.
Znakomity przepis na włoskie pieczywo Ciabbata, w którym się zakochasz. Powierzchnia jest pięknie chrupiąca, a środek doskonale pyszny.
Składniki:
- mąka pszenna 1 kg (plus za zasypywanie)
- sól 40 g
- świeże drożdże 20 g
- woda 600 ml
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wysyp mąkę na talerz.
Drożdże zmiażdżyć z jednej strony na mąkę, az drugiej dodać sól. Dodaj trochę wody, kilka kropli oleju i zacznij ugniatać. Ciasto musi być bardzo dokładnie przetworzone, aby chleb był puszysty. Jeśli zdecydujesz się na robota do wyrabiania ciasta, ułatwisz sobie pracę i wykonuj następujące czynności:
Mieszaj ciasto na niższych obrotach przez 5 minut, następnie zwiększ prędkość i wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto włożyć do miski, natrzeć olejem i pozostawić do fermentacji przez 25 minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i posypać mąką.
Palcami rozciągnij go w kwadratowy kształt. Za pomocą szpatułki podziel ciasto na pięć pasków. Podziel je na pół i rozciągnij palcami do 30 cm.
Comments are closed.