Pyszne włoskie jabłkowe ciasteczka bez zakwasu: Słodki przysmak, który uwielbia cała rodzina.
Przygotuj te pyszne ciasteczka jabłkowo-cynamonowe, a oszalejesz. Są kruche, pachnące i świetnie nadają się do herbaty i kawy. Przygotowanie jest bardzo proste!
Składniki:
Na nadzienie:
- 2 jabłka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- cynamon do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
Na ciasto:
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 4 g proszku do pieczenia
- 230 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Oczyścimy jabłka ze skórki, łącznie z pestkami. Trzemy je na grubej tarce.
Następnie wyłóż je na patelnię. Posyp cukrem, cynamonem i dodaj masło. Pieczemy na małym ogniu, mieszając wszystkie składniki.
Dopraw miodem. Gdy nadmiar wody wyparuje, połóż jabłka na talerzu.
Ostudź i w międzyczasie przygotuj ciasto. Cukier wsyp do większej miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka i mleko. Skrop roztopionym masłem.
Pracujemy w porcjach mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na naleśnik. Pokrój na 8 mniej więcej równych trójkątów i zrób po 3 nacięcia na każdym.
Na każdym trójkącie ułóż nadzienie jabłkowe. Wałkujemy i kształtujemy bułki. Przechowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 15-20 minut.
Comments are closed.