Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: Ciasto z kapusty w galarecie.

Uwielbiam wiosnę. Przyroda się budzi, wszystko wokół kwitnie, a na półkach pojawiają się świeże, już nie bez smaku warzywa.

Szczególnie nie mogę się doczekać młodej kapusty. Tak wiele rzeczy można z niej zrobić. Na przykład gołąbki lub ciasto z kapusty w galarecie. Szybko zaspokaja głód i równie szybko się ją gotuje.

A żeby danie było jeszcze bardziej satysfakcjonujące i apetyczne, dodaję warstwę fileta z kurczaka. Mięso dietetyczne nie powoduje, że ciasto z kapustą jest ciężkie. Więc nawet osoba na ścisłej diecie może sobie pozwolić na mały kawałek.

Składniki:

  • 800 g białej kapusty
  • 100 g marchewki
  • 500 f fileta z kurczaka
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3-4 zielone cebule
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Drobno posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Połącz warzywa, sól i wymieszaj.

Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Posiekaj cebulę i smaż przez 30 sekund, następnie dodaj warzywa i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta wymieszaj jogurt, jajka, mąkę i proszek do pieczenia.

Formę przykryj pergaminem, wlej trochę ciasta i połóż połowę duszonej kapusty na dnie. Następnie dodaj warstwę kurczaka, pieprz i lekko sól.

Mięso przykryć pozostałą kapustą i polać ciastem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ciasto przez 15 minut.

Jeśli nie zjedliście całej zapiekanki od razu, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Na zimno też jest dobra. Często zabieram do pracy kawałek ciasta z nadzieniem. Siedzę przy komputerze i mogę coś szybko przekąsić. Bardzo wygodny i co najważniejsze pyszny posiłek.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!