Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: Ciasto z kapusty w galarecie.
Uwielbiam wiosnę. Przyroda się budzi, wszystko wokół kwitnie, a na półkach pojawiają się świeże, już nie bez smaku warzywa.
Szczególnie nie mogę się doczekać młodej kapusty. Tak wiele rzeczy można z niej zrobić. Na przykład gołąbki lub ciasto z kapusty w galarecie. Szybko zaspokaja głód i równie szybko się ją gotuje.
A żeby danie było jeszcze bardziej satysfakcjonujące i apetyczne, dodaję warstwę fileta z kurczaka. Mięso dietetyczne nie powoduje, że ciasto z kapustą jest ciężkie. Więc nawet osoba na ścisłej diecie może sobie pozwolić na mały kawałek.
Składniki:
- 800 g białej kapusty
- 100 g marchewki
- 500 f fileta z kurczaka
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu greckiego
- 4 g proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 3-4 zielone cebule
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Połącz warzywa, sól i wymieszaj.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Posiekaj cebulę i smaż przez 30 sekund, następnie dodaj warzywa i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta wymieszaj jogurt, jajka, mąkę i proszek do pieczenia.
Formę przykryj pergaminem, wlej trochę ciasta i połóż połowę duszonej kapusty na dnie. Następnie dodaj warstwę kurczaka, pieprz i lekko sól.
Mięso przykryć pozostałą kapustą i polać ciastem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ciasto przez 15 minut.
Comments are closed.