Wyjątkowa zapiekanka ziemniaczana, która tak przygotowana wygląda i smakuje wyśmienicie.
Z pozoru to tylko ziemniaki, ale przygotowane w wyjątkowy sposób. Bardzo szybkie i łatwe danie, na które potrzebujesz minimalnego zestawu produktów i niewiele czasu.
Proste składniki czynią zapiekankę smaczną, delikatną i kremową, a przy tym pięknie wygląda. Jeśli dodatkowo posypiesz wierzch zapiekanki startym serem i świeżymi ziołami, stanie się doskonała. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 400 ml mleka
- 60 g masła
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Cienką warstwę ziemniaków ułóż jako pierwszą, a następnie warstwę pokrojonej w półpiórka cebuli. Warstwy układaj naprzemiennie do wyczerpania składników, nie zapominając doprawić solą i pieprzem każdej warstwy.
Jako ostatnia będzie warstwa z ziemniaków, którą trzeba ułożyć starannie w piękny wzór. Teraz zalej ziemniaki podgrzanym wcześniej mlekiem tak, aby nie przykryło ostatniej warstwy z ziemniaków. Ostatnią warstwę z ziemniaków polej stopionym masłem, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złocistego koloru.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C, przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę lub folię, zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz jeszcze przez 15 minut. Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa. Smacznego!
Comments are closed.