Teściowa podzieliła się wyjątkowym przepisem: Ledwo wyciągnęłam z piekarnika, a już zjedzone.
Bez puree ziemniaczanego nie sposób wyobrazić sobie żadnego świątecznego stołu. Zazwyczaj podawane jest z różnymi daniami mięsnymi. Dlaczego więc ich nie połączyć?
Chcemy podzielić się z Wami wspaniałym przepisem na sycącą zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem . Przygotowanie tego dania jest łatwe i proste. Przygotuj więc je i zaskocz swoich gości!
Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- Wołowina 400 g
- Cebula 1 sztuka
- Śmietana 2 łyżki
- Masło 25 g
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój mięso. Cebulę obierz i również pokrój.
Zmiel mięso i cebulę. Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie. Mięso mielone usmaż na patelni. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodaj niewielką ilości wody.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło i ugnieć na puree.
Przykryj papierem formę do pieczenia i posmaruj ją olejem słonecznikowym. Równomiernie ułóż w blaszce połowę puree.
Następnie włóż farsz mięsny. Rozłóż równomiernie pozostałe ziemniaki na wierzchu mielonego mięsa. Aby wygładzić warstwę ziemniaków, użyj drewnianej lub silikonowej szpatułki.
Posmaruj ziemniaki kwaśną śmietaną, aby podczas pieczenia powstała pyszna złota skorupka.
Comments are closed.