Lekka zapiekanka z młodej cukinii: główne danie tego sezonu, które zjadłabym na śniadanie, obiad i kolację
Sezon na świeże warzywa zawsze wykorzystuje w 100% przygotowują z nich pyszne i zdrowe posiłki.
Moja rodzina szczególnie upodobała sobie dania z cukinii. Dlatego dzisiaj przygotuje obiad właśnie z jej wykorzystaniem. Lekka, pyszna zapiekanka z dodatkiem aromatycznego sosu, który doskonale podkreśli jej smak.
Składniki:
- 1,3 kg cukinii
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 120 g twardego sera
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- sól, pieprz czarny (mielony), oregano, suszona bazylia do smaku
Przygotowanie:
Obierz cukinię i marchewki. Zetrzyj warzywa na tarce. Posól i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, następnie odciśnij nadmiar płynu.
Ser zetrzyj na tarce. Połącz warzywa, 100 g sera, jajka, olej słonecznikowy oraz 1 posiekaną cebulę i czosnek. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj olejem. Wlej mieszankę z warzyw do formy. Posyp pozostałym serem.
Piecz przez 40 minut w 200 stopniach. W tym czasie przygotuj sos grzybowy. Aby to zrobić, posiekaj pieczarki i cebulę. Podsmaż na patelni, dodając do smaku sól, pieprz, oregano i bazylię. Następnie wlej śmietanę i gotuj przez kilka minut.
Gotową zapiekankę podawaj z przygotowanym sosem grzybowym.
Comments are closed.