Moja rodzina zwariowała na ich punkcie: Ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku.
Ziemniaki są codziennie w naszej diecie: tłuczone, gotowane, pieczone. Kochamy ich smak, ale czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego. Mam na to radę – ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku zamieniają się w prawdziwy przysmak!
SKŁADNIKI
- 15 średnich ziemniaków
- 50 g masła
- 1 cebula
- 250 gr mięsa ( może być np pierś z kurczaka, w zależności od upodobań )
- 50 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, 2 łyżki pasty pomidorowej opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
Obierz ziemniaki, przetnij na pól i wydrąż w środku dziurkę na nadzienie. Umieść ziemniaki w rondlu z osoloną wrzątkiem i gotuj na półtwardo około 10 minut. Obierz cebulę i pokrój mięso na duże kawałki. Następnie przemiel wszystko przez maszynę do mięsa lub zmieli w blenderze. Posól, popieprz i wymieszaj.
Przygotuj sos: zmieszaj roztopione masło, śmietanę i przyprawy. Jeśli lubisz, możesz dodać pastę pomidorową. Ziemniaki nafaszeruj przygotowanym mięsem, ułóż w formie do pieczenia i polej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny
Comments are closed.