Ten sos jest doskonały do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie pikantny i aromatyczny: Już nigdy więcej nie sięgniesz po ketchup.
Dziś podzielić się chce z Wami świetnym przepisem na znakomity sos adżika.
Doskonale uzupełni on smak nie jednego dania. Doskonały do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie pikantny i aromatyczny. Już nigdy więcej nie sięgniesz po ketchup!
Składniki:
- 400 g pomidora
- 1 słodko-kwaśne jabłko
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek ziół
- sól do smaku
- 1 łyżeczka chmeli-suneli
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 1 szczypta chilli
Przygotowanie:
Posiekaj zioła. Najlepiej użyj pietruszki, koperku i kolendry.
Zetrzyj obrane jabłko na tarce.
Wymieszaj zioła i jabłko, przeciśnij przez praskę czosnek. Zmiel pomidory używając maszynki do mięsa i również dodaj je do miski.
Dodaj przyprawy, sól i dobrze wymieszaj. Możesz dodać więcej pieprzu dla ostrości lub innych ulubionych przypraw według gustu.
Comments are closed.